söndag 29 maj 2011

Grattis på Morsdag alla underbara


Som mor till ett barn är man lika unik som den här bilden. Det hade inte kunnat vara någon annan någon annanstans. I början är det lilla livet helt beroende av någon annan för sin överlevnad (rätt långt ifrån föl som ställer sig upp direkt). Det är en ynnest att vara mamma och det är en ynnest att ha en bra mamma. Om hon dessutom som min mamma numera gör, bor nära, är frisk och finns för oss på tusen olika sätt så har man extremt tur. Underbara mamma.

Jag har sagt det förr och säger det igen. Varje mammas uppdrag är att fostra sina barn till att klara sig själva. Så var det förr och så är det nu. Läser just nu Lilian Ryds Kvinnor i väglöst land och jämför. Jösses, vilken skillnad det är både på gott och ont. I dagsläget behöver vi inte vara oroliga för mat och kläder, våra barn dör inte så ofta ifrån oss heller. Vi kämpar med saker som är mindre konkreta och därigenom svårare att ta på.

Jag tror, framförallt nu sen mobilerna kom, att det är otroligt viktigt att fundera på hur oumbärlig man vill vara. Vill man att barnen ska ringa istället för söka/ fråga sin pappa när de har borta sina vantar? Vill man att barnen ska lita på sitt eget omdöme eller fråga mamma när de ska cykla på något nytt ställe, köpa ny jacka/lägenhet eller be en taskig kompis/ pojkvän som beter sig som Jack Sparrow att fara och flyga?

Det är en svår balansgång det där. Klart man vill ge barnen allt gott och det klart att man vill att de alltid ska ha det bra. Här är en fin berättelse som vi, nutidens mammor, kan behöva klicka på och fundera lite på ibland. Grattis på er alla fina läsare (för jag misstänker att det är mest mammor). Ni är alldeles underbara. Nu ska jag cykla iväg till min mormor. Fyra generationer som är friska, lever och tycker om varandra, en dag att vara tacksam. Cyberkram på er

3 kommentarer:

Bina sa...

Och tvärtom! Vi mammor kan inte kräva att våra barn ska vara tillgängliga hela tiden bara för att de har mobil. Viktigt att också vi funderar över hur vi använder den nya tekniken i vår relation med kidsen.

Hoppas att din mors dag varit fin!

mammaxtre sa...

Men vad mysigt att ni är fyra generationer.

Ha det fint

KaosJenny sa...

Åh, tack Bina... precis... jag tror itne oron och frustrationen minskat av mobil, tvärtom så verkar folk förvänta sig att alla alltid ska svara direkt... Och jo, den var jättefin :-)
Mm, det är verkligen jättemysigt med fyra generationer. Det är mycket som ska klaffa om det ska bli så, både starta tidigt och bli gammal.
Kram på er