torsdag 1 september 2011

De skyldiga...

har en gemensam nämnare. Som vanligt är juryn i stort sett enig. Domen är förvillande likartad de tidigare domar som utdömts i samma domstol. Oavsett om det gäller barnens klädsel eller trassliga hår, hushållets städning, graden av jämställdhet i förhållandet, taskigt ifyllda dagisscheman eller ungarnas tandstatus så är det samma person som är mest skyldig, Mamman, KVINNAN!

Den allra intressantaste delen är när det sägs att det är kvinnan som inte låter mannen vara jämställd. Mm, jo men jaha, eh... fattas det inte något i tankekedjan här? Visar inte män världen över att de är starkare fysiskt och bestämmer över det mesta (till och med kvinnors kroppar i vissa lägen). Hur kan det då komma sig att de inte "får" bli jämställda? Hm, hade jag varit lite mer konspiratorisk skulle jag tro att somliga kanske inte vill...

Ofta bedöms kvinnor skyldiga och kvinnors problem läggs på individnivå. Jag jobbar i ett kvinnodominerat yrke. Det är offentlig verksamhet, stressigt, med mycket ansvar utan någon överdrivet hög lön. Varje gång någon tycker att jobbet är tufft blir det lätt att det görs till ett personligt problem, helt enkelt. En arbetssituation som skulle få hela Gruvtolvan från Kiruna att sätta sig ner handlöst. Kvinnor gör inte så, det vore ju inte bra för verksamheten... Kanske är det därför jag blir rasande då jag läser Liza Marklunds krönikesamling Nya röster sjunger samma sånger . En riktigt bra bok med intressanta perspektiv långt bortanför min verklighet och samtidigt också nära. Liza är en arg och häftig kvinna med huvudet på skaft. Ilska är bra, då kan det hända något, än har vi inte nått målet om solidaritet och människors lika värde.
Ha en trevlig fredag Kram

4 kommentarer:

mammaxtre sa...

Happy Friday!

Ibland undrar jag om några av oss kvinnor får skylla oss själva när det gäller jämställdheten i en relation. Det är iallafall något som börjar gå upp för mig. Saken gäller städning och andra sysskor som jag alltid gör.....

Nåväl jag får skylla mig själv, men det är väl aldrig för sent att protestera :-)

Katarina sa...

Här hemma är vi ganska jämställda. Både jag och maken städar och tvättar lika mycket. Men generellt så tycker jag också att männen styr mer.. Åtminstone den delen av världen som jag har sett.

Ha en fantastisk fredag!
Kram

Katarina sa...

:O) Jag måste le. Du är så jä... fyndig, och slår mitt på spiken gör du också. Kram Katarina :O)

KaosJenny sa...

Mm, mammaxtre, jag tänker att jämställdhet är BRA mycket lättare om intresset finns hos båda så jag tycker INTE att kvinnan får skylla sig själv..
Mm, Katarina, de delar av världen jag sett är det också liksom männen som gäller, ruskigt irriterande :-(
Tack Katarina
KRam på er