lördag 24 september 2011

Om att "driva upp" olika saker


Det är mycket som växer och frodas här hemma och det kräver olika mycket och är olika häftigt. Att sätta en Paprikor kan egentligen vilken idiot som helst. Det är bara att peta ner lite frön i jord och sen vattna. Ibland lyckas man, ibland inte och då kastar man dom. Om det blir bra paprikor äter man upp dom. Helt enkelt och inget mer med det...

Husdjur är väl nästa nivå. Hm, fiskar är nog nära blomnivån, men annars. Husdjur ordnar man en massa med och sen fortsätter man att bestämma när och om de ska få föröka sig. De flesta som skaffar husdjur har inga planer på att släppa ut dom så att de ska klara sig själva.

Det här med barn är en helt annan sak. Det är rätt hisnande att ha en tonåring tycker jag. Tänka sig att Storebror kan ha körkort, rösta, gifta sig och får skriva på vilka papper som helst om mindre än fem år. Nu handlar det mer om vägledning än fostrande. Försöka resonera om saker istället för att bestämma. Skapa jordmån för växande. Verkligen en utmaning... Författarna Lars H Gustafsson och Jesper Juul skriver mycket tänkvärda saker om detta.

Ha en trevlig helg alla ni andra med "drivhus".

4 kommentarer:

Ulles tankar sa...

Lars H gustavsson är min nya Guru...växa inte lyda, sant och klokt. Det är därför jag gillar odling, just för att det är så basic och jordnära. Kontraster till det komplexa livet ;)

mammaxtre sa...

Oj, då kanske till och med jag kan odla paprikor :-)

Grodmamman sa...

Inte lätt alla gånger att leva ihop med en tonåring! Fattar inte vad jag gör för fel alla gånger...
Kram

KaosJenny sa...

Precis Ulle, odling blir så enkelt på något sätt..
mammaxtre, lätt att du kan och om det inte funkar så kastar du dom ;-)
Nä, det är inte lätt med tonåringar. Jag har min egen tonårstid i färskt minne så jag tror inte att du gör fel Grodmamman, jag tror att det beror på att du är just föräldern. Keep up the good work
KRam