lördag 16 mars 2013

Näthat och annat jobbigt...

Ibland låtsas vi att näthat, groomers och våldtäkter är nya fenomen. Som om den nya onda teknik-generationen har uppfunnit det. Jag tror sanningen är att det funnits i tusentals år. Mobbing har alltid förekommit så och anonym sådan. Äckelgubbar har också alltid funnits. Förr klottrades det mobbinggrejer på väggar och vuxenvärlden var inte direkt pigg och vaken med något antimobbingteam. Äckelgubben kanske var husbonden. Det är så klart fortfarande inte ok, varken förr eller nu.

Hur nytt vi än tror att det är så är somliga saker tråkigt vanliga. Jag tror att det viktigaste är att ta diskussionerna med barnen. Kolla läget. Vad händer på den virituella fritidsgården (som ju nätet kan sägas vara). Lära barn att säga nej till saker som inte känns ok, kanske visa det korrekta sättet att göra en drop-dead blick och låta dom veta att man

Världen är farlig, underbar och rolig. Barnen kommer att träffa alla möjliga sorters människor men människor är sig lika. De flesta är riktigt riktigt bra. Kram på er

4 kommentarer:

mammaxtre sa...

Det svåra är att skilja agnarna från vetet. Det går ju tyvärr inte att skilja onda från goda förrän de onda visat sig vara just onda.

Visst har det alltid funnits fula gubbar (benämningen när jag var liten) nu är dessa gubbar kanske inte fula och otrevliga och inte heller påverkade av alkhol eller annan drog.

Det är inte lätt men vi som föräldrar har ett ansvar att prata om allt detta svåra och obegripliga med våra barn och andras ungar. Finnas där för samtal om svårigheter och för att snappa upp mobbing och annat. Stärka våra barn i att det inte är ok att kränka och att ingen är värd att kränkas.

Ha en fin söndag

Libra sa...

Håller med dig om att de här problemen alltid funnits. Det är bara det att med hjälp av internet har de nu kommit ända in i våra hem på ett annat sätt. Så det gäller att ha koll på vilka sidor ens barn besöker på nätet. Och som man alltid gjort lära dom att akta sig för "fula gubbar/gummor"
Kram =)

kalebass sa...

Ja, det är svårare att värja sig idag. Problemet har alltid funnits, men det har ökat, pga. att det nu är enklare och ofarligare att mobba. Man kan vara anonym! Det är många ungdomar, även mycket unga, som lider alla helvetes kval. Vi föräldrar måste göra så gott vi kan. Kram från en med vuxen dotter!

KaosJenny sa...

Mm, jag hålelr med er om att det absolut inte är lätt. Med mobiler kan man få mess på nätterna och facebook är ju öppet jämnt. Klottret på toan på skolan var ju anonymt också. Det tar sig andra uttryck och det är svårt för oss föräldrar, riktigt svårt men det är viktigt att vi pratar om det, också med varandra. Kram