måndag 22 september 2014

Fotboll i regn och rusk...

Sista matchen igår och snöplig förlust i regn och rusk. Tappade 3-0 till 3-4. Mycket känslor förstås, hos både tonårstjejer och oss ledare. Vi har ett par humörtjejer i laget. Såna som har lätt för att börja fräsa och någon som svär och går an väldigt när vi förlorar. Som brukar prata om att putta och fälla folk (men brukar dock inte göra det). Vips blev det en diskussion bland oss ledare om vi ska låta henne låta så. Känslorna svallade, lite oklart om hon skulle ge sig själv eller oss dåligt rykte...

Lugn och fin nu. Säsongen är slut och vi behöver fram för allt värma oss. Och komma ihåg att fotboll ska vara kul och att man gör det på olika sätt. Vinnarskallar finns lite överallt och helt utan dom skulle ju inga matcher bli vunna ;-). En liten intressant reflektion som jag får i efterhand på den diskussionen är att vi har olika förväntningar och kräver olika av tjejer och killar. Killen som vi hade som domare är i samma ålder som tjejerna och är så duktig så att han just har gått över till en större klubb, med humör och allt om vi säger så.

På kvinnogruppen idag pratade vi också om det. Olika förväntningar på män och kvinnor. Kvinnor "ska" hålla ihop familjen och ha koll även om de har 40° feber. På tal om att bete sig illa så känner jag ingen som ens vägrat skjutsa hem sin vuxna karl för att han skrikit som en idiot på läktaren på en hockeymatch men däremot ska en 14-årig fotbollstjej prompt bete sig även när hon laddat, kämpar och förlorar. Kanske finns det hopp ändå. En av fotbollstjejerna har portat sin pappa från att komma och titta på våra matcher. Coolt och inte helt oförtjänt får jag säga...

Dagens tjejer behöver oftast inte sitta blick stilla för att de har fin klänning på sig men det känns ändå som om vi har en lång väg att vandra när det gäller könsroller.
Vad tänker ni om det här med olika förväntningar på tjejer/ killar, män/ kvinnor? Kram på er

3 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Tänker ofta på det Jenny, att det blir så olika förväntningar på tjejer/killar. Tjejer som "bråkar" och killar som inte "tar för sig". Tjejer ska vara tysta och "lydiga" och pojkar ta plats och bullra. Fortfarande! Suck!

kalebass sa...

Tyvärr, ränderna går nog aldrig ur.
Men just inom idrotten tycker jag man ser den tydligaste förändringen, trots allt. Kvinnor, tjejer tar för sig på ett annat sätt. Inte bara på elitnivå.
Massmedia har en stor roll i det hela. Damlandslaget når betydligt längre resultatmässigt än herrarna, men media är nästan tysta.
(Att media har en stor roll inom politiken är väl ingen tvekan om). Där kan "dom" även styra utvecklingen.

KaosJenny sa...

Mm, Anna/notonmusic, det är jättesuck för det går enormt sakta och ibland går det till och med lite bakåt men vi gör vad vi kan för att komma framåt :-)
kalebass, ränderna går nog aldrig helt ur men det går ändå lite framåt (utom på sportsidan då, där sitter det hårt åt). Kruxet med media är att de skriver vad vi vill läsa och det är ofta sorgligt traditionellt.
Kram på er