tisdag 1 februari 2011

Ju stoltare kockar desto bättre soppa...


Det har ju sina nackdelar att vara en familj som är större än genomsnittet. Vart vi än ska så tar det tid och alltid är det någon som tycker att det är världens sämsta idé och tjurar ihop. Mer av allt blir det också förstås. Massa kläder, skor, skidor, badkläder och skridskor att hålla reda på. Med flera skolbarn gäller det att skola in barnen snabbt som ögat på att det är dom som måste komma ihåg badkläder och sånt... Som en fördel med fler barn och tack vare föräldrarnas oförmåga att hålla reda på allt och minimala kontrollbehov blir barnen rätt duktiga på att komma ihåg. De blir långt ifrån min gamla kompis som när vi gick i 9:an konstaterade att hans mamma glömt packa fikat... Strax byxmyndig och packade inte sitt eget fika. Behöver jag berätta att vi inte tyckte speciellt synd om honom?

En fördel med stor familj är att barnen kan bli duktiga på att hjälpa till. De ser att de snabbare och enklare får hjälp eller en stund med en vuxen om de gör ett litet ryck. Både Lillebror och Lillasyster är riktiga hejare i tvättstugan och man kan ha riktigt trevligt. För ett tag sedan började vi med hjälpardagar. När det är fyra barn passar det fint med en vardag var och barnen tycker att det är kul. Kommer och säger att nu missade jag ju min dag, kan jag få hjälpa till idag istället? Eller också blir den som har hjälpardag stött när någon annan ställer fram ett par glas. Av någon anledning har hjälpardagen blivit en rättighet och något man är stolt över. Vissa saker kan de förstås få påverka när det är deras hjälpardag. Som förälder tar jag tacksamt emot hjälp.

Tisdagarna är lite speciella eftersom Storebror och Storasyster ska skjutsas iväg på trummor och dans bara en kort stund efter det att vi kommit hem. Idag gjorde Storebror middagen med lite assistans från Storasyster. Maten stod på bordet när vi kom hem och både Storebror och Storasyster såg ut att ha vuxit lite. Glada och stolta, precis som vi. En stund senare kom Lillebror hem och bjöd på bregottkakor som han gjort hos mormor och morfar, också han en bit större. Mysigt värre. Hoppas ni har en trevlig kväll

3 kommentarer:

Kaatzi sa...

Duktiga barn du har!
Ha en toppendag!!

Kram

Mångmamma sa...

Amen.
Just så måste det var i en familj modell större!
Vi gör likadant.

KaosJenny sa...

Tack och detsamma Kaatzi
Mm, förstås Mångmamma. Det är smart av barnen på alla sätt att bli duktiga.
Kram