söndag 19 september 2010

Vissa val är roliga och lite högtidliga...


Val och val och val, aldrig ska man göra annat. Det händer att jag inte orkar välja. Telia eller tele 2, olika elalternativ eller pensionsförsäkringar. Val val och massor med beslut hela tiden. Både på jobbet och hemma. I många fall skulle jag kunna tänka mig att skaffa mig en personlig väljare som kollade upp vad som skulle vara bäst/ snyggast /tryggast för mig. Dock inte i detta val, alls.

Att rösta på valdagen är känns som ett måste. Jag berättade för barnen i morse att detta är en viktig dag eftersom vi inte ens haft allmän rösträtt för alla vuxna i 100 år än. Det finns gott om andra länder där alla vuxna inte får rösta och folk har dött och dör fortfarande för rösträtt. Storasyster tittade med stora ögon när jag sa att papporna bestämde över döttrarna tills de var 25 om det inte gifte sig innan, då började Mannen bestämma. Gissa om Storasyster tyckte det var orättvist att sönerna själva fick bestämma direkt? En historielektion om rösträtt direkt till frukost.

Nåja, nu har jag röstat i alla fall. Dagen till ära tog jag på mig klänning och röda koftan. I kväll ska vi fira tillsammans med barnen att vi har möjlighet att välja. För mig är valet riktigt enkelt. Motiveringen har jag knyckt av en kompis på facebook. I dagens informationssamhälle behöver man inte tänka alla kloka tankar själv. Här är motiveringen:

När valfriheten börjat gälla alla barns rätt att välja föräldrar (med god fysisk o psykisk hälsa, utan missbruksproblem, med hög utbildningsnivå, som behärskar det svenska språket....) som kan göra konkurrenskraftiga val åt dem. Då kanske jag röstar på Alliansen. Fram till dess är mitt VAL; Rödgrönt!! :)

Så känner jag, det är helt ok att tänka annars men det viktiga är att tänka efter och rösta. Annars kan man inte gnälla på någonting de närmaste 4 åren. Jag är en frisk person i mina bästa år. Visst vore det skönt om någon hjälpte mig med tvätthögen men vi klarar det Mannen och jag och behöver inte RUT, inte ROT heller om vi ska ha handen på hjärtat. Förr eller senare händer det ;-). Kram på er alla söta

3 kommentarer:

Bina sa...

Jag håller helt och fullt med dig!

2BarnsMamman sa...

Rösträtten är sannerligen värd att fira. Den är som du säger långt ifrån självklar på många andra ställen. Jag tycker också valdagen känns högtidlig och det vill jag förmedla till mina barn med.

KaosJenny sa...

Härligt Bina och 2BarnsMamman. Klart valdagen i sig är något att fira Kram