tisdag 22 september 2009

Mot utmattningens brant?


Med fyra barn med tillhörande aktiviteter, ett hus och hyfsat krävande jobb borde det väl hända snart. Utbrändheten. Vad vet jag? I förebyggande syfte har jag just läst Utbränning och mental utmattning -en motbok. Funderar och diskuterar med människor runt omkring mig. Spännande och skrämmande att jag känner en hel bunt med oerhört dugliga människor som sprungit in i väggen. Innan de visste ordet av hade de klivit ner för hela utbrändhetstrappan: fysisk trötthet, intellektuell trötthet, social trötthet, beteendeförändringar, meningslöshetskänslor och till sist sammanbrott. Shit pom fritt, är det bara en tidsfråga?

Men tänka sig, det finns en del tips i boken. Några riktigt bra tips.
* Att vara observant på sig själv är inte så lätt eftersom man slutar lyssna på sig och bara ser ett sätt att göra när man är stressad.
* Att lyssna på andra KAN kanske vara lättare.
* Att bli konstruktivt lat är min favorit. Känn på ordet, konstruktivt lat. Att ställa sig frågorna MÅSTE det göras? MÅSTE det göras av MIG? MÅSTE det i så fall göras NU?
* Unna dig att njuta gör något för din egen skull
* Ändra på det du kan hänger också ihop med
* Var förlåtande både mot dig själv och andra. Att våga misslyckas kan du ha mycket glädje av (Ha Ha, här borde de ha tagit upp humor också, skratta högt när saker skiter sig)
* Jobbet är inte allt här i livet.

Jaha, ikväll har Mannen skjutsat till hockeyn och jag var på föräldramöten i skolan för de tre äldsta barnen. Först var det stormöte med rektorn och oj oj oj vad vi föräldrar är viktiga. Och så pratade några ur personalen om rutiner och läggtider, regler och datoranvändande, hygien och flunsan osv osv. Sen valde jag att gå på Lillebrors möte, man kan inte klona sig. Där pratades det om pennfattning och packa väskor och någon måste ju blir klassförälder. Krav Krav Krav. Det är inte lätt att vara människa... Men spela roll om hundra år, mina nya ledord är konstruktivt lat. (tänkte att sälarna skulle illustrera det konstuktivt lata men skärpan var visst lite sisådär) Kram på er

4 kommentarer:

Sarah sa...

Ja jag tror att dina nya ledord är mycket bra att ha i tanken. Det är nog väldigt lätt att ta på sig för mycket om man redan från början har en "jag vill" inställning.

Hemliga damen sa...

Underbart! Konstruktivt lat. Går det att kombinera med konstruktivt bitter måhända? Då kanske man börjar närma sig fulländning!?

Katarina sa...

Det där har jag funderat på många gånger ska du veta, men jag tror att jag har hittat ett bra sätt att få energi, och det är att träna. Utan den tror jag att jag skulle vara en sur och lejsam mamma och sambo och på jobbet skulle jag antagligen inte lägga ner mer energi än jag absolut måste. Men vissa dagar känns det som jag redan har sprungit in i väggen. Kramis Katarina.

KaosJenny sa...

Sarah, riktigt tänkt. Jag ska prova de nya ledorden hårt och se om de håller för jag har nog ofta "jag vill ALLT" inställnig...
Hemliga Damen, jag tror att säkert att man närmar sig fulländning om man kombinerar kostruktivt lat med konstruktivt bitter, de borde liksom korsbefrukta varandra.
Katarina härligt att du hittat träningen, det är många som tycker att det funkar. Bara av att vara medveten och tänka på det kan man nog undvika att springa in i väggen.
Kram på er