onsdag 2 september 2009

Kanske lite för mycket verklighet...


Idag hade de tre äldsta barnen och jag en intressant diskussion som började med ekonomi, om de är fattiga eller inte. Mannen hade sagt att man alltid kommer att vara fattig hur mycket man än har om man hela tiden vill ha mer. Snacket fortsatte med skatter och att det finns barn i andra länder som inte kan gå i skola, måste springa långt efter vatten, inte mat för dagen och krig. Efter en stund var det någon som sa att det i alla fall skulle vara värre om det varit i Sagan om ringen eller Harry Potter.

Då flög f-n i Kaosmamman och jag hade en föreläsning om att det finns gott om folk som flyr till vårt land för att det är tryggt här. Att det finns länder där barn arbetar från tidig ålder, mördas och svälter bla bla bla...

Jag vet inte om det var en så god idé att ha den där föreläsningen. Storsängen lär väl bli knökfull i natt kanske, men samtidigt blev jag trött på fantasy och disney och vill att barnen ska vara grymt medvetna om att vi har tur. Vad tänker ni? Är det läge med lite tvångaktuellt kanske?

Nu tänker jag dricka lite te med Mannen. Kram på er allihop!

5 kommentarer:

Mrs. S sa...

Ja det är en svår balansgång med hur ärligt man ska vara och i vilken utsträckning barnen ska få leva i sin fantasivärld. Men det är viktigt att dom vet att dom är lyckligt lottade tror jag.

Hemliga damen sa...

Jag tror att barnen ändå får i sig en massa text och bild som visar social misär, svält, krig och så vidare - även om de inte ser det hemma. Därför är det väl extra viktigt att förklara hur det ligger till, att bilderna på TV inte är "på låtsas" och att allt inte kan avfärdas med att det är påhittade historier. Självklart får man ta det så att de förstår, men jag tror inte på att lull-lulla bort verkligheten. De måste greppa omvärlden för att få insikt om sig själva.

KaosJenny sa...

Håller med er tjejer, det är en svår balans men samtidigt viktigt att prata om.. Klart barnen ska få vara barn och fantisera och så men samtidigt känns det i alla fall för mej viktigt att de får perspektiv. Och då är väl enda sättet att diskutera med barnen när man får en chans även om jag tog i lite sist. Kram på er

Z sa...

Jag försöker förkara så mycket som jag kan för barnen om omvärlden. De frågar ibland, vi lyssnar mycket på p1 och nyhetsprogramen i bakgrunden i köket och då kommer frågorna såklart. Och så pedagogiskt och så mycket som är möjligt är svarar jag på barnens frågor.

KaosJenny sa...

Låter klokt Z, det försöker jag med men ibland går det lite överstyr. Kram