torsdag 26 november 2015

Varje människa en ö?

Julen står på tröskeln. Denna underbara högtid av lugn, mys, tända ljus, umgåsande, julklappar och lycklighet. Som vanligt förväntas julhandeln att slå alla rekord. Årets julklapp är en robotdammsugare... Jösses, jag känner inte många som rimligtvis kan behöva en sån. Däremot vore det väl nyttigt för oss alla att röra på sig lite mer eftersom vi har bevisat att et går äta sig mer än mätt...

Från mitt håll blir det fler julklappar i år. De vuxna kommer att få julklappar härifrån, härifrån eller något liknande. Barnen får riktiga julklappar men mindre då jag planerar att skänka bort motsvarande summa som de får julklappar för till Röda korset eller liknande. De kan få välja vart pengarna ska gå.

Anledningen till att jag gör så här är att jag börjar vara rätt upprörd över att vi lever som om vi vore öar av övermänniskor som inte ska påverkas av livet. Jag har inga problem med att mina barn förstår att det pågår saker i världen som oavsett hur vi försöker låtsas, kommer att påverka oss. Och så klart är det vi vuxna som behöver gå före, som vi eh tyvärr gör med allt annat. Jag är stolt över att vara svensk men vi behöver tänka lite före då det faktiskt spelar roll vad vi säger och gör. och jo, oavsett om vi vill det eller inte så kommer livet att påverka oss. Krig, sjukdomar, döden och miljön. Som jag nyss sa till krassliga Storebror så suger livet men man behöver fiffa med det, göra något större av det och julen är väl ett utmärkt tillfälle att höja blicken. Jag tror absolut som Jonas Wikström att vi kan göra mer, både när det gäller flyktingar och miljön men vi behöver maka på vår bekvämlighet en aning. vi har ingen flyktingkris, det är de som flyr som är i kris.

Det roliga när det gäller barnens julklapppar och att skänka pengar så reagerar de genom att tycka att det är rätt vettigt. Skulle tro att det kan bli kul att de får välja vart pengarna går. Vuxna som jag har berättat det för börjar däremot skruva på sig och blir tysta, rör inte min kaffemaskin/ dammsugarrobot/ juicepress osv. Nåja, alla får så klart göra som de vill, för mig känns årets beslut vettigt. Precis som att det känns bra att cykla till affären eftersom jag är en del av världen (och jo, det är jag på kortet, för 40 år sedan).


Hoppas att ni har en bra dag. Kram

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så klokt tänkt. Du inspirerar mig att göra likadant.Det blir ett värdigt och meningsfullt julfirande. Tack och kram
Gunilla

Marina sa...

Åh vad jag önskar att fler tänkte som du! När det gäller det där med "årets julklapp" förresten så har jag så svårt att se hur den där sugande roboten ska kunna vinna det racet. Är det verkligen så många som tänker införskaffa denna, eller är det bara ett väl utarbetat reklamknep? Jag känner i alla fall ingen...

kalebass sa...

Julen skulle kunna vara helt underbar om det inte vore för alla krav och måsten. Att det ser ut som det gör i världen tycks inte bekomma särskilt många tyvärr. Köphysterin blir bara värre för varje år. Kanske är det ett sätt att hålla mörkret utanför den egna dörren..." Vi, har det iaf. bra!"
Jo, vi är nog var och en som en ö, men, i samma hav! Det glöms lätt bort.

Anna/notonmusic sa...

Vad klokt det låter Jenny och att ta med sig barnen in i "tänket"... Så himla bra. Jag hoppas på en lite lugnare jul nu när barnen är vuxna, det blir på ngt sätt mindre fokus på julklappar och mer på samvaro. Det känns bra. Önskar dig en fin första advent!

KaosJenny sa...

Varsågod Gunilla, vi kan ju vara många som gör litegrann, då blir det ju en myrstegsrevolution :-).
Jag tror som du Marina, det är nog ett reklamknep men ändå, att "bara ämna till" gör mig upprörd då det känns helt skruvat att en del ska ha robotdammsugare o andra inget ha...
Absolut kalebass att julen skulle vara bättre utan krav och måsten men det känns som om det är fler som tänker sig för lite den här julen och kanske kanske skänker lite till behövande också. Var och en ö i samma hav, en riktigt bra metafor :-).
Mm, Anna/notonmusic, barnen är förvånande lätta att få med i tänket (även om Lillebror ibland hävdar att "hans" pengar borde gå till klövlösa getter). De har resonerat en hel del om vad de tycker är viktigt med skänkespengen... Julen blir på sätt och vis lättare när barnen blir större så du har nog en god chans på lugn jul :-).
Kram på er