torsdag 19 november 2015

Världen är galen...

Terrorism, mord, våldtäkter, krig och förödelse. Plötsligt känns världen helt galen. Men vänta nu, stämmer det att världen plötsligt har blivit farlig och galen eller har den möjligtvis alltid varit det, också?

Några säger att det var World trade center 11/9 2001 som världen ändrades. Andra säger Norrmalmstorgsdramat eller Palmemordet. Somliga minns Vietnamkriget, andra världskriget eller finska vinterkriget som då när man kände att världen förändrades till att vara ett osäkert, farligt ställe. Jag tror att hemligheten är att världen varit osäker och farlig från tidernas begynnelse.

Samma med främlingsfientligheten. Varje kommun, stad eller by med självaktning har minsann vetat mycket länge var de "onda" bor. Galningarna som har hår under fötterna/ bär kniv för jämnan eller helt enkelt är opålitliga och inavlade. Tills vi lär känna några av dom. Då är dom inte dom längre utan har ett namn med egenskaper. Så, eftersom jag lärt känna människor från Skelleftehamn, Skellefeå, Gotland, Chile, Östersund, Kroatien, Lomträsk, Serbien, Stockholm, Uppsala, Thailand, Sandviken, Kongo, Ö-vik, Göteborg, Finland, Sorsele, Norge, Colombia, Sjöbotten osv så vet jag att det finns alla sorter där också.

Vi har pratat mycket om terrorism här hemma de senaste dagarna. Kommit fram till att den gemensamma nämnaren när det gäller Breivik, Trollhättan och Paris är pojkar/ män i utanförskap. Lillasysters analys om varför människor blir terrorism är klockren. "Det är för att de tror att bara dom har helt rätt."

Alla kan vi göra vår lilla del för att bidra till en värld med mer omtanke, skratt och innanförskap. Just nu funderar jag rätt hårt på att skänka lika mycket pengar som jag ger i julklapp till Röda korset. Det kan bli lite färre julklappar men ärligt talat så har barnen gott om grejer. En idé som jag nyss fick är att starta en stickcirkel för både nyanlända och bofasta. Inte för att jag kan så mycket mer än att sticka vantar, sockar och halsdukar men det kan ju räcka en bit och kanske känner jag några som också kan och nu när det snön lägger sig behöver vi alla halsdukar.

Ha en fin torsdag allihop. Kram på er

4 kommentarer:

Marina sa...

Som vanligt är du en mycket klok människa och har så rätt! Visst är världen galen, men den har nog alltid varit mer eller mindre så...

Cecilia N sa...

Stickcirkel verkar toppen!
Sätt igång!

KaosJenny sa...

Precis Marina, det är inte värre nu än innan. På sina sätt så är det mycket bättre. De flesta barn växer upp idag, tidigare hade var och varannan familj något barn eller en mamma som dog tidigt.
Stickcirkel blir riktigt bra Cecilia N. Nu är vi tre stycken, jag ska fråga några till så kör vi igång :-).
Kram på er

Anonym sa...

Det har alltid varit galet i världen, när så mycket människor ska försöka samsas kan det bara bli bråkigt. Människan är ett flockdjur, alltså mindre flockar om ca 30 talet djur. Inte flera miljoner i samma stam. Men detta har inte uppmärksammats tidigare för vi har inte kunnat kommunicera som vi gör idag. Idag ser vi allt som händer i realtid var som helst på jorden. Och då förefaller det som om världen blivit galen, men det har alltid varit så, vi har tidigare bara sett vårt kvarter.