lördag 2 februari 2013

Har dygnet för få timmar?

Varje fredag har Storasyster och jag haft fotbollsaktivitet under ett gäng veckor. Det gör att helgen blir väldigt kort och lång samtidigt. Kor för att jag på lördag morgon inte känner att jag varit hemma så mycket. Lång för att det vid samma tidpunkt känns som enormt länge sen det var fredag eftermiddag på jobbet.

Lördagarna är däremot fulla med vad-du-vill-tid. Tid för att åka skidor, läsa en bok, bada, åka skridskor eller bara skrota runt. Lillebror och krassliga Lillasyster gör en värld av textil-lim.
Vad du vill tid, smaka på den... Mm, när jag tänker på saken så har vi i i-länderna hur mycket sån tid som helst. Ingen tvingar mig till fotbollscuper på fredagskvällarna. Vi hade kunnat låta bli att anmäla oss eller lämnat WO. Tjoho, jag är där exakt för att Storasyster men också JAG vill det. Som vuxen i ett i-land har man, även om man ibland låtsas som motsatsen, massor med tid som man kan göra vad man vill med. Faktum är att man till mångt och mycket har ett vad-du-vill-liv. Du KAN faktiskt ägna din tid åt att åka som volontär någonstans, fixa markservice åt fullt friska 15 åringar, engagera dig i kvinnojouren, röda korset eller planera för nästa projekt hemma. Du kan också renovera köksluckorna med tejp, baka kladdkakor, jobba en hel himla massa för att kunna åka på häftig semeter, i smyg tävla med andra om vem som har nyttigast grejer i sin kundvagn, åka Vasaloppet, bjuda på fina middagar, åka på shoppingresor eller engagera sig i barnens sporter. Det enda är att man inte kan göra allt och därför behöver man tänka över vad man ska göra med sin vad-jag-vill-tid.

Kanske är det därför i-världen ibland går lite vilse när det gäller vad som verkligen är viktigt. Man springer runt och låtsas som om en massa obetydliga saker är "överlevnadsmåsten". I stora delar av U-länderna har de inte tid med annat än att skaffa tak över huvudet, mat på bordet och roa sig. Jag har lika mycket tid som dom, dygnet har itne för få timmar, vi behöver bara ta ansvar för våra prioriteringar. Så, dagens känsla är tacksamhet över att jag har så mycket kärlek och vad-jag-vill-tid i livet och så många att skratta med. Hoppas att ni också har det...

5 kommentarer:

Veronica sa...

Tjingeling!

Idag har jag Vad-jag-vill-tid för hela slanten och det är helt underbart. Ja, i morgon har jag faktiskt det oxå. Resten av familjen behagar nog inte anlända förän under eftermiddagen efter sin skidåkning. På min lista över vad jag ska göra har jag några måsten, som att jag verkligen behöver göra. Dammsuga innan dammråttorna tar överhanden och tvätt som ska fixas med. Men medan tvätten rullar på där i maskinen så pysslar jag med sånt som jag och bara JAG verkligen har lust med. Attan vilken härlig känsla att inte behöva ta hänsyn till vad någon annan vill eller inte vill. En dos av detta är gott stärkande och jag kommer att vara en underbar mamma/sambo som står där och tar emot dem med öppna armar i morgon.

Gillade ditt inlägg sååå mycket!

Ha det gott och en underbar lördag till dig!
Kram Veronica

Maria sa...

Å. Så. Bra. Formulerat. Ibland är du bara bäst, Jenny!

Anonym sa...

Ja du, ska man räkna så är i stort sett varje minut vad du vill tid. Jag ska banne mig prova tänka att jag städar, tvättar o lagar mat för att jag vill det, eventuellt blir det lättare. Ska försöka få med frun på tänket också. Känns som att hon gärna tänker att vi inte överlever utan städning NU och så grälar vi om det måstmåste göras eller bara borde göras. Suck / Krill

Libra sa...

Inser när jag läser ditt inlägg att jag verkligen lever ett liv med nästan enbart Vad-jag-vill-tid. Vilken lyx! Har inte tänkt på det på det sättet förut bara. =)

KaosJenny sa...

Tjusigt Veronica.. Det är skönt med sån tid men med det här resonemanget har man vad man vill tid även när man städar;-). Tack Maria, du brukar också glimra;-). Ja, Krill, det är inte lätt när man tänker olika men det kan gå m lite snack.. Hoppas du lyckades:-). Precis Libra, vi gör vad vi vill, tiden är fri. Kram på er