söndag 25 december 2011

Nu avvecklar vi julafton...

Julafton, denna hysterins, magsårets och kommersialismens högtidsdag. Förväntningarnas crescendo. Dagen då vi alla MÅSTE vara lyckliga. Final på det stora julracet, denna ADHD decembers upplopp och målsnöre. Helgen som ger emotionell instabilitet ett ansikte. Julafton, dagen som liksom balanserar på vansinnets brant. Det är nu det avgörs om allt är lyckat eller misslyckat. Årets känslomässigt spändaste dag som näppeligen kan genomföras utan någon slags sammanbrott/ bråk. Dagen som sållar agnarna från vetet. Kan man ordna till det så där perfekt, vackert och tillsammans med med familj och släkt leva upp till varendaste förväntning eller är man möjligtvis helt värdelös?

Visst, vi brukar ha det väldigt bra julafton men nästa år tror jag att vi avvecklar julafton och inför två Juldagar istället. Undrar varför ingen skriver hymner till denna dag, årets bästa dag. Den stora såsardagen. Rödare än röd och alla är lite sega. Pyjamasar till jättelänge och inget tjat om det. Alla sitter eller ligger på olika ställen i huset. Pillrar med sina nya julklappar. Nöjdare än igår. Idag är det dagen efter det stora julracet. Avslappning. Det enda vi behöver tänka på är att hålla alla mätta, vilket är en baggis med så mycket rester. Om alla sen håller sig en bit ifrån varandra kan den här dagen nog gå i fridens tecken. Idag har också en rad trevliga dagar framför oss. Ledighet, julcup, träff med släkt och vänner, nyårsafton och väldigt mycket ta det lugnt. Jippie!! Nu dags för en sparktur och lite skridskor med de som vill, lär nog bli bara jag men vem bryr sig. Det är ju juldagen, årets kravlösaste dag! Jag är lika cool som snögubben på bilden. Låt oss sjunga juldagens lovsång!!!

Juldagen är payback-time. Har ni tid över kan ni ju alltid gå in och få er ett gott skratt här. God fortsättning på er Kram

2 kommentarer:

mammaxtre sa...

Ja du Jenny, det där med julafton det är knepigt. Det är förstås oerhört lätt att känna ett misslyckande. Alla sitter ju inte och tindrar, har jag märkt. Det där med julfirandet och dess upplägg skall jag fundera på inför nästa år. Så skönt det låter med eran juldag, härligt!

God fortsättning

Maria sa...

Jag älskar julafton och tycker att den, märkligt nog, oftast blir ganska kravlös och konfliktfri hos oss, trots alla ungar. Men däremot har jag alltmer kommit att uppskatta jul- och annandagen - som jag minns som väldigt vemodiga i min barndom. Allt var liksom över då! Nu glädjs jag i stället åt allt mysigt som händer i mellandagarna, som en vuxenmiddag med Mannen, Livstids-Sara och hennes man på fin restaurang och en härlig nyårsfest med goa vänner. Och så ler jag igenkännande åt din beskrivning av pyjamas-hela-dagen-utan-att-göra-ett-skapandes-grand. Underbart! Kram och god fortsättning!