söndag 9 mars 2014

Dags för en internationell mansdag...

Efter en vecka med slalom och sjukdomar (3 av 11 stod upp hela veckan) där jag låg som en slips i slutet blev det inte så mycket "input". Vårt sällskap i fjällen är coola som barstolar och omtänksamma till tusen. De kom med vatten, chips, febernersättande och pysslade om oss. De konstaterade bara lite krasst att ett annat år så är det väl dom.

Så har internationella kvinnodagen i vanlig ordning uppmärksammats. Intressant att den är så hotfull. Till och med aldrig så vanligtvis omtänksamma och kloka personer blir småstresade av att dagen uppmärksammas. Somliga säger till och med att den inte behövs. Kan vara det här eller att man inte tänker som Özz Nujen.

Ja men vi har ju kommit så långt säger många. Jaha, har vi kommit så långt så att det räcker? Hm, det beror på hur långt man tänker. Tänker man på sig och sin lilla värld just för ögonblicket kanske det räcker (även om man har lägre lön osv). Det där andra vill man ju inte tänka på... Att våra barn alltid behöver veta (precis som vi visste när vi var små) vilken gosse man inte ska reta upp på skolgården. Att unga tonårstjejer bekämpar hår på hela kroppen och opererar sig. Att vi kanske snart har en dotter/syster som flyttat ihop och kanske fått barn med ett ärkepucko. Att kvinnor och barn förminskas, upplever krig, våldtas och torteras varje dag 2014. Det är saker vi inte vill tänka på i vår trygga bubbla och därför blir internationella kvinnodagen hotfull...

Om man fortfarande funderar varför den behövs kan man kolla här (verkar inte funka, googla linaeidestam.se/2014/03/8-mars.html"/a>) eller se över sin människosyn en aning. Och jo, jag tycker verkligen att det vore på sin plats med en internationell mansdag också. En dag när män kan fundera på vad de kan göra för att få världsfred, trevliga söner/svärsöner och att mota skev kvinnosyn. Det finns oändliga massor med kloka killar som gör "feministsaker" hela dagarna. Jag känner stora flockar. De står inte upp för det "in public" på samma sätt som den här mannen men de gör handlingarna. (Ah, länken som bör spridas över världen verkar inte heller funka. Googla på Youtube Violence against women- it´s a mens issue eller maila mig så skickar jag den). Att alla kloka män inte bara ställer sig upp kan möjligtvis ha att göra med att de fortfarande behöver förhålla sig till de där knaskillarna på skolgården som nu blivit äldre (och det behöver inte vi kvinnor göra om vi inte flyttar ihop eller skaffar barn med dom). Kan det vara så att även de killarna som numera har makt har "skolgårdstänket" i ryggmärgen eller är de bara nöjda med makten? Jag väljer att tro det första.

Så, gör en internationell mansdag i typ november, bjud in den här killen och en massa karlar. Gärna en massa karlar med makt, diskutera, gör något åt saken och sen delar vi på resten av dagarna :-). Skulle vara underbart. Kram på er allihop

2 kommentarer:

Bina sa...

Words!

KaosJenny sa...

Mm, TED killen är riktigt riktigt bra. Borde finnas fler som stälelr sig upp och säger de sakerna. Kram