torsdag 9 augusti 2012

Entropi både inne och ute men inte i sinne...

När man bläddrar runt i trädgårdsmagasin och inredningstidningar får man ibland känslan att de åker till samma ställen som de fotar och beskriver. De mest förunderliga saker kan förskönas och upphöjas som det sista, bästa och vackraste. Ett par stövlar eller en rostig cykel blir ett stileben. Ordning och förvaring är som en religion.

Igår ordnade jag med förvaring, oj oj oj. Sorterade hela husets serietidningar in i tidskriftsamlare och märkte dom. Barnen var med och vi var jättepeppade, nu skulle det bli ordning på torpet. Kruxet var att vi inte tänkte på vilka människor det är som bor i det tilltänkta ordningstorpet. Serietidningsgalningar.... Plötsligt hade ALLA barnen (och inte bara Lillasyster) återupptäckt tidningarnas tjusning och nu ligger det ÄNNU fler tidningar ÖVERALLT eftersom det blev FLER personer som släpar runt och dräller dom.
Vy över köksbordet!!! Maken hade rätt när han konstaterade att det inte spelar någon roll hur man organiserar om det inte finns någon som är beredd på att lägga ner en massa energi på att upprätthålla. Hoppsan då, det är ju den lilla detaljen...

Har gått omkring i trädgården idag. Trädgårdintresse finns med både energin och lusten är väldigt ryckvisa. Konstaterar att Kaosfamiljen sin vana trogen verkligen är inne. Vi har "prydnadsgräs" som vippar i varendaste rabatt. Inte för att vi har satt något men antagligen är det likadant som med våra gula mini-dahlior, de så kallade prydnadsmaskrosorna, de bara flyttar in och förökar sig... Hallonen har i stort sett fått ge vika helt för prydnadsgräset och det är förstås en liten miss i planeringen. En positiv överaskning är att vi tydligen inte fick upp all potatis ifjol så det är en massa potatisplantor bland morötterna, som är väldigt svårgallrade då det liksom ligger ett lock av ärtskidor över hela alltihopa. Rostiga cyklar, cykelhjälmar, stövlar och diverse andra saker är levande installationer... En verkligt levande trädgård, om än en liten aning Kaotisk... Googlade runt lite och hittade ordet Entropi, HURRA!!!

Begreppet entropi kan illustreras med ett stökigt rum: I ett fullständigt städat/ordnat rum kan varje sak bara finnas på en plats, det vill säga det finns bara ett sätt att ställa alla saker i rummet så att det har egenskapen att vara fullständigt städat. I ett stökigt rum spelar det ingen roll om en viss bok står till höger eller vänster i bokhyllan; rummet är i alla fall lika stökigt. Rummets entropi är antalet sätt man kan ställa saker för att uppnå en viss stökighetsnivå. Ju stökigare rummet är, desto fler ställen kan de ligga på och desto högre entropi får rummet. Det finns emellertid ingen helt allmängiltig vardagsspråksdefinition på entropi, mycket beroende på oklarheter angående begreppet "ordning"; i vissa speciella fall innebär ökad entropi att ordning och komplexitet kan uppkomma ur oordning. (från Wikipedia)

Ha, där satt den. Om jag någon gång behöver skriva CV så är det rimligt att ordet entropi finns med. Jippie! Det är därför trädgårdar med ordning och spikraka stenbelagda gångar är så tråkigt... Och därför som man kan tycka att man känner igen ett hemma-hos reportage fastän man aldrig läst det förr. Jag ska börja benämna mig själv som en stolt och glad Entropist. När det gäller relationer och människor är jag däremot allt annat än Entropist. Kram på er

3 kommentarer:

Cayenne sa...

Entropi - fint ord som är värt att lägga på minnet. Tack för den!

Kaatzi sa...

Ha ha vad kul det där med serietidningarna..
Visst kan det vara så att man återupptäcker när man egentligen ska sortera. Och rycks in i en helt annan värld än den tilltänkta för en stund. Förstår du hur jag menar? :-)

Prydnadsgräs har jag alltid önskat i min trädgård men här har då inget dykt upp, inte ännu iallafall!

Kram K

KaosJenny sa...

Varsågod Cayenne... Ordet entropi ska jag också bära med mig :-)
Mm, det där med serietidningarna är verkligen urknasigt Kaatzi... Mitt prydnadsgräs heter kvickrot och finns nog i varje trädgård om man bara låter det växa till sig ;-)
Kram