fredag 21 augusti 2009

02.56, endast mamman och tomten är vaken

Idag har barnen nästan uteslutande lekt med Lego. Vädret var lite sisådär. Då passade det fint att föräldraparet tar sig en vilodag. Läser en bok och småslummrar lite (mycket om det behövs). Röran tar vi hand om en annan dag. På eftermiddagen ägnade vi ungefär en och en halv timme, med restid, åt att välja tapeter och golv. Ungefär en halvtimme på affären. Vi är inte direkt typerna som kommer att gräma oss i åratal för att vi valt fel så det är bara att ta något helt enkelt. Sen har jag spelat fotboll med ett gäng nioåringar och några vuxna. Tjejerna mot killarna, jättekul men svettigt. Kvällen har ägnats åt storslummer i soffan. Därför är jag pigg som en mört nu. Det gör ingenting. Rätt lugnt och skönt vid den här tiden.

Dagens intressantaste var nog Legoförhandlingen. Storasyster och Lillebror hade klagomål på hur det funkar med det halvt om halvt gemensamma Legot. Då kallade jag till Legoförhandling. Med på mötet var Storebror, Storasyster, Lillebror och Lillasyster. Jag var ordförande och fördelade ordet med hjälp av en talarlista, den fungerade utmärkt. Alla förstod direkt principen, till och med Lillasyster fyra år stor, räckte upp handen och väntade på sin tur. Efter en stunds diskussion strandade förhandlingarna. Lillebror tänkte att han skulle kunna påverka bäst genom att sitta i loftsängen och vråla. När han förstod att han, genom att inte aktivt delta i själva mötet vid köksbordet, skulle förverka sin rösträtt trädde han åter in i förhandlingen. Efter en stunds vidare diskussioner gick vi till votering. Resultatet blev följande:

* Lillasysters förslag om att hon och Storebror skulle få alla Legoplattor avslogs med rösterna 2-3 (ordföranden la in sitt veto)
* Storsysters förslag om att alla skulle få ha en platta var bifölls med rösterna 4-0
* Storebrors förslag om att alla alltid skulle få behålla sin gubbe och ca 5 saker hela tiden bifölls med 4-0
* Lillebrors förslag om att alla skulle få prata när de vill i förhandlingen avslogs med rösterna 2-3 (veto röst från ordföranden)
* Lillasysters förslag om fortsatt turordning när man pratar i förhandlingen bifölls med 4-0
* Lillebrors förslag om att man skulle göra en gemensam stad och leka tillsammans bifölls med 4-0
* Storasyster och Storebrors förslag om att vem som än blir missnöjd kan kalla till ny Legoförhandling bifölls med 4-0

Storebrors kompis som kom i slutet av förhandlingen gjorde stora ögon, kanske hade han aldrig sett ett rådslag. Det är häftigt att ha ett helt gäng ungar, det blir kraftig dynamik i rådslagen, de böljar fram och tillbaka tills någon säger något klokt som man kan enas om. Nu är det sovdags, hoppas ni får en alldeles underbar fredag Kram

Inga kommentarer: