fredag 8 juli 2011

Lillpant och Kaosmodern ser ut över världen...

Lillpant har aldrig varit till Mariannelund men inspirerad av vår tripp till Astrid Lindgrens värld så har han nu varit upp i en flaggstång... ALV var klart värt besöket, både stora och små roade sig kungligt bland Mattisrövare, småhus och Tengilriddare (möjligtvis är tonåren en period när man inte uppskattar ALV fullt ut). Tillbaka till Lillpants flaggstångsäventyr så förstod jag på Lillasyster att det verkligen öppnade Lillpants ögon för andra vyer. Kaosfamiljen har också varit och sett sig omkring och en del tankar har väckts.



Hur ska vi kunna leva hållbart? Egentligen vet alla att det sätt som vi lever nu inte håller. Internationell orättvisa, konsumtion, miljöförstöring och pengar. Slit och släng, shoppa nya billiga saker, helst utomlands. Till och med de som har råd handlar billigast möjligt. Hur tänker vi att våra barn och deras samåldringar ska försörja sig? Samla nötter eller skaffa sig några kor och en get? Faktum är att jag inte tror att bara handlar om just min unge, det handlar om vilket samhälle/ jordklot vi ska lämna över. Jag har inte hela svaret på hur skutan ska vändas. Jag vet bara att i ett samhälle där klyftorna är stora är det naturligt att en del av de som föds med fel föräldrar/ fel efternamn/ med färre möjligheter inte nöjer sig med att bara vara utan. Då tar de från de som har det bra och de blir rädda och börjar fixa larm, speciella låsta områden där de kan bo osv... Rädsla förstör otroligt mycket.

Och så miljön förstås. Den oroar mig också en hel del... Men... precis som att det mitt bland våra sura handdukar och semestergnabb finns massor med vardagsfina saker som barnen gör för varandra, så finns det hopp. Detta är en man som jag aldrig trodde jag skulle länka till, än mindre bänka mig framför som sommarpratare. Hoppfullt. Tänker vi oss för kanske det finns hopp för miljön och fler generationer än vår. Kram på er

9 kommentarer:

mammaxtre sa...

Hopp för våra barn finns det om vi vuxna (några av oss) skärper sig och leder sina barn på rätt väg när fdet gäller bland annat miljön.

Jag drar mitt strå till stacken för miljön. Men, bilen den bilen. Dyr så dyr och så svårt att vänja sig av med. Kommunalt vore ett bättre alternativ för miljön, såklart.

Atsrid Lindgrens värld. Där kan man gå och njuta. Underbart ställe.

Tänk jag har aldrig lyssnat på ngn sommarpratare, aldrig. Ska ladda ned programmen i år. Har fått låna min dotters ipod :-)

Ha det fortsatt fint

Sofia du Hane sa...

Härligt med Astrid Lindgrens värld, dit ska vi oxå åka nästa söndag! =)

Katarina sa...

ALV är toppen!
Vi har varit där ett par år i rad men i år hoppar vi!

Johanna Stålros sa...

Ja Astrid lindgrens värld är helt värt ett besök. Kram Johanna

Tessa sa...

Gillar också Astrid Lindgrens värld.

Apropå världen... jag brukar tänka att om jag gör mitt bästa, och försöker ändra mitt avtryck, min påverkan. Så har jag åtminstone gjort något, och något är alltid bättre än inget. Ibland får man försöka föregå med ett någorlunda gott exempel, när man inte orkar stå på barikaderna.

Katarina sa...

Det tål att tänkas på både en och flera gånger.
Har däremot aldrig besökt ALV med barnen, känns nästan som de börjar bli lite för stora för det nu.
Man hinner inte allt.
Kram Katarina :O)

KaosJenny sa...

Vad glad jag blir när ni kommenterar, ni är ju för söta... Mm mammaxtre, vi får försöka dra vårt strå till stacken när det gäller miljön helt enkelt... Jag lyssnar också på alldeles för lite sommarpratare...
Hoppas ni har det bra på ALV Sofia!
Mm, Katarina, varje år blir nog mycket, Storasyster och jag ska dit igen i alla fall något annat år, då vet man ju mer om allt :-)
Mm, Johanna, och om man tänker på vad man fick för pengarna så var det klart prisvärt...
Jo, Tessa, jag brukar också tänka att vi gör alla vad vi kan, däremot funderar jag på att "växla upp lite" och börja handla ännu mer lokalt och Kravodlat, vi får se...
Och nej Katarina, man hinner inte allt men till och med 13 åringen uppskattade det faktiskt (han lär nog inte hänga med nästa gång men nu har han gjort det)...
Kram på er

Tessa sa...

Ja, växla upp miljömedvetandet när man känner att det går är viktigt! Jag jobbar med miljöfrågor, och är van att bedöma miljöpåverkan, så jag försöker se den stora bilden. Alltså miljöfrågorna i de övergripande val vi gör, hur vi bor, hur vi reser, våra konsumtionsmönster i stort. Men maten är en viktigt del. Att handla krav och lokalproducerat är bra, handla efter säsong är också en grej som gör stor skillnad miljömässigt. Och sen får man lov att känna sig lite duktig :-).

KaosJenny sa...

Mm Tessa, jag har funderat massor på att "trappa upp" och göra ett projekt där jag får handla begagnat eller lokalt och ekologiskt nu när jag har lite mer tid och energi... Vi får se hur det blir, måste bara fundera ut reglerna för mig...Kram