måndag 25 april 2011

Gnäll och hoppfullhet

Jajamän, nu är jag supergnällig. Storasyster och Storebror kräks och Mannen har varit väldigt sjuk ett par dagar. Jag ser jobb i varendaste hörn av huset och blir arg bara jag tänker på det. Det är bara att konstatera, jag är inte något hemma-fru ämne. Hamnar jag i helvetet så kommer ett av mina uppdrag vara att torka bord. Efter året då vi hade fram hinkarna minst en gång i månaden mellan oktober och april så är jag helt allergisk mot hinkar. Jag blir bitter så fort de gör entré och tycker av någon anledning att vi alltid har det så här (och det är verkligen inte sant).

Har läst några artiklar från 70 och 80 talet om det här med män, kvinnor och jämställdhet. artiklar som föder massor med intressanta tankar men vad jag mest slås av är att föräldraskapet förändrats till att inte bara vara moderskap och det tror jag kommer att betyda mycket för framtiden. Den generation som nu växer upp för att bli män och kvinnor har i högre utsträckning än tidigare generationer blivit omhändertagna även av sina pappor. Jag tror att det kommer att innebära att de också kan tänka in ordet omhändertagande och kärleksfull i begreppet manlighet. För mig känns det hoppfullt på många sätt. Bland annat så tror jag att män vars bild av manlighet inbegriper att man tar hand om barn tänker sig väldigt noga för innan de startar krig. Enligt en av artiklarna är största skillnaden mellan män och kvinnor att kvinnor föder och ammar barn och män är de som startar krig. I diskussion med Mannen nu på morgonen fick han gå tillbaka till Trojanska kriget för att komma på ett krig som startades på grund av en kvinna.

Nu fick jag en sån där charmig blombukett (ni vet en sån där med på tok för korta stjälkar). Det påminner mig om att nu har den trevliga årstiden då man kan och ska vara ute så fort vädret tillåter börjat. Vi måste ju bunkra ljus inför vintern. Dom dagar det regnar kan man göra lite inomhusjobb, om man inte har ett bra regnställ förstås ;-) Storebror och Storasyster tittar på Alice i Underlandet (vilken tur han har som har en syster så han åker på att "tvångstitta" på sånt ibland).Nu ska jag ut i trädgården, ha en bra dag allihop.

5 kommentarer:

Grodmamman sa...

Så tråkigt med magsjuka!
Det där med jämställdhet är inte självklart alla gånger. Här kämpar vi på mot att få det mer jämställt. På vissa områden har vi lyckats, men på andra har vi misslyckats stort. Å andra sidan kommer min käre man från ett hem där hans mamma har skött hemmet själv oavsett om hon jobbat heltid eller ej, så jag får väl vara nöjd med att maken gör det han gör.
Kram

Anna sa...

Så klokt!
Jag har också skrivit ett inlägg på tema män och krig idag!Lustigt...Kram Anna
www.alightme.blogg.se

MammaKatarina sa...

Åhh nej usch..
Krya på dina kära. Hoppas att du slipper bli sjuk du också.

Kram

Bina sa...

Jämställdhet är ett ständigt pågående arbete och jag vill puffa för machofabriken.se och dessutom blev jag så glad över regeringens uppdrag till Ungdomsstyrelsen med syfte att "förebygga flickors och kvinnors utsatthet för våld genom att öka kunskapen om pojkars och unga mäns attityder och värderingar kring jämställdhet, maskulinitet och våld samt pojkars och unga mäns utsatthet för och användning av våld". Det är att börja i rätt ände det!

KaosJenny sa...

Mm, magsjuka är jättetråkigt men det underlättar mycket att barnen blivit så stora att de hinner till toa eller hink... Grodmamman jämställdhet är några steg framåt per generation. Våra söner och döttrar får det nog lite lättare, kanske skippar de renoveringar och tänker klokare kring kravnivåer än sina föräldrar...
Anna, det förvånar mig inte, det händer ju att vi tänker i samma banor, jag ska kolla :-)
Tack MammaKatarina... Jag håller också tummarna för att ingen fler rasar
Tack för tipsen Bina, det där låter väldigt hoppfullt.
Kram på er allihop