torsdag 12 juni 2014

Rasist javisst...

Min Marockanska vän har skrivit ett långt inlägg på facebook på nationaldagen. Ett riktigt bra inlägg om att vi alla är rasister och att det är naturligt. Vi är rädda för okända saker och har en mångårig vana av att konkurrera om mat, bördig mark, partners osv osv. Kontentan var att det är inte konstigt att folk är rädda och att även de utlandsfödda bör kliva ut och fira nationaldagen. Så långt helt riktigt.

Vad jag tycker saknas lite i analysen är att vi faktiskt i dagens Sverige inte behöver slåss om allt, vi har redan det mesta. Till exempel finns det oerhört mycket mat i detta land. Lite för mycket kan det tyckas ibland när man ser på våra viktkurvor ;-).

Knycka våra jobb? Ha, se dig omkring, de flesta invandrare har jobb och arbetstider som du helst inte skulle byta med. Dessutom räddas dina barn troligen från detta öde tack vare rasismen. Vi anställer också hellre våra lata brorsdöttrars kusiners grannar än en helt okänd med kanske annan kultur.

Utvecklingen behöver framåt och framåt kommer man inte om alla är lika, det blir mysigt i och för sig men utveckling, nej. Det går att skriva mycket i ämnet men till syvende och sist kan jag tycka att när vi sitter i våra fläskiga soffor och säger att vi inte har råd att ta emot folk från krig så tror jag egentligen inte att det handlar om den "naturliga" rasismen som min vän Mackan pratar om. Istället får jag känslan av att det inte är fritt ifrån att vi rent ut sagt är lite ogina...

Nu, Simsons hår har fallit (Lillebrors sedan 1 år sparade hår), examenskläderna snart på, fikat fixat och varenda lärarblomma ordnad. Dags för skolavslutning. Stämningen är på topp. Idag firar vi att vi dragit Storebror genom 9:an. Kram på er allihopa

3 kommentarer:

Mångmamma sa...

Grattis i efterskott till storebror!

kalebass sa...

Jag vill lägga in en liten protest... Att vara rädd för det okända och främlingar är inte att vara rasist! Rasist är man om man anser att andra folkslag eller grupper är mindre värda, lägre stående osv. Det finns mycket att säga om detta. Jag tror att egoismen överskuggar det mesta.
Trevlig midsommar önskas! Kram.

KaosJenny sa...

Tack Mångmamma, det är grattis till oss också som hjälpt till för att dra honom genom skolan ;-).
Du har rätt kalebass, som vanligt. Att vara rädd för det okända är normalt, inte att fösa alla över en kam och säga att såna typer är dåliga. Det finns bra och dåliga av alla.
Kram på er