söndag 29 december 2013

Väder och barnuppfostran...

Regn och rått, bäcksvart och halkigt. Borde inte sånt här väder vara förbjudet, i alla fall i december någon längre tid?

Konstaterade skrattande med några kompisar att att om vi bara haft ett barn skulle vi, lite beroende på vilket barn det var, lätt ha kunnat skriva en bok om barnuppfostran. En handbok om livets i särklass svåraste uppdrag, bara så där. Hade kunnat vara hur smarta som helst. Konstaterat att man bara gör si eller så och så blir allting bra...

Men, så hejdade man sig inte utan hade äran att få fler barn. Sicken tur. Tankarna om att bli en barnguru är väldigt långt borta. Det som fungerar fint med den ena går fullständigt åt skogen med nästa. Så funkar saker ett tag och så får man hitta på något annat. Vips dyker det upp ett helt annat knix med nästa barn och ytterligare ett helt väsensskilt med någon annan. Två i övrigt (och som tidigare tyckte sig vara) hyfsat smarta föräldrar står och tänker men hallå, hur har vi hamnat här?

Alla barn är små personligheter med sina gåvor och utmaningar, de sk vuxna också. Det handlar om att lära sig leva med sig. Acceptera att det är så du, vi och jag är. Förutsättningarna är olika helt enkelt. Det en person behöver hjälp med klarar en annan med glans. På sätt och vis är det ganska skönt att jag numera, fyra barn senare, förstår att man inte begriper speciellt mycket utan får ta saker och ting eftersom de dyker upp. Vad vet man om vilka stigar ens barn behöver gå på?

Lite som vädret. Ibland får man ha broddar andra dagar skidor och andra dagar fungerar det fint att cykla. Det duger inte att tjuta om eftersom vi inte kan göra något åt det. Vi struntar i att ens försöka lagstifta om vädret, bara acceptera och göra det bästa av situationen. Eld i spisen. Läsa, spela, prata, sticka till badhuset och sen ta det lugnt igen. Var sak har sin tid. Tids nog får vi åka skidor.

Hoppas att ni har det bra med era väder och att ni också fått äran att inte längre vara så kloka ;-). Varje människa man möter lär en någonting, ibland framförallt om en själv. kram

3 kommentarer:

Libra sa...

Jag tillhör de som bara har ett barn och som kan känna sig som duktiga barnpedagoger. Haha, jo jag tackar jag. Jag vet ju att det är precis som du skriver att det är olika med alla barn. Vet inte om jag fått den kunskapen genom att jag jobbat mycket med barn eller om den kommit mycket genom att vara en i en syskonskara på fem. Kanske är det båda sakerna. Så jag vet att du har så rätt i det du skriver. Alla är olika och tur är väl det. Skulle vara trist annars. Kram =)

KaosJenny sa...

Tror nog att du har den kunskapen av livserfarenhet Libra och det behövs i alla möjliga sammanhang. Kram

Bina sa...

En av alla de handledare jag haft sa att "varje människa är sitt eget universum". Det brukar jag tänka på i valda situationer och då känna mig lite mindre frustrerad, mer förundrad eller så.