söndag 4 mars 2012

Och vuxenvärlden gör som den brukar...

Förfasar sig över saker som unga människor älskar att göra. Kanske är det så det ska vara, vad vet jag? Sokrates på sin tid tyckte också att ungdomarna gjorde fel så vi är i gott sällskap. Han sa: Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoritet, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.

Förr var det Beatles, hårdrock, Tv tittande eller veganeri. Nu är det datorspelande vi förfasar oss över... Här är en riktigt bra artikel i ämnet. Med Sokrates i minnet blir jag full i skratt när jag läser den... Och igår var det i tidningen att hockeyn har kris, som om det vore det värsta som kunde hända att ungdomar inte vill spela hockey... Som om hockey vore något som är viktigt för samhällets fortlevnad "på rikt"...

Storebror har lärt sig massor av och har väldigt kul med sitt datorspelande. De umgås via skype. Skrattar, skojar, svär och retas... Ibland ställer de sig upp och sticker till badhuset för att brottas IRL. En klok lärare han har säger att man märker skillnad på vilka som dataspelar när det gäller engelskan. That makes sense... Storebror har i flera år förstått de hemlisar som Mannen och jag försöker förmedla på engelska. Engelskaläxorna meddelar han fnysande att han redan kan och ingen från skolan har klagat.

Egentligen är vi vuxna lite konstiga. Tricket för att få till livet är som vanligt balans. Något som till och med vi kloka vuxna har svårt att få till, trots att vi har levt mycket längre. Det kräver vi att barnen ska ha koll på medans vi tycker att vi till exempel ska ha koll på vart de är och vad de gör varje sekund på dygnet långt upp i åldrarna... Det där med taskig balans mellan att sitta stilla och röra på sig är väl ungdomar inte heller ensamma om att ha ;-)... Vad tänker ni om det här? Nu ska jag se om jag får med mig någon ut i vårvinter solen, annars går jag ut själv!

6 kommentarer:

Katarina sa...

Kloka tankar precis som alltid!
Undrar hur det ser ut om 10 år. Tror på ännu mer datortid då :-/

Ha en skön söndag
Kram
Katarina

Katarina 39 år sa...

Jag inte annat än le när jag läser din blogg Jenny :O) Den är alltid underhållande och underfundig.
Undrar hur många tankar du hinner tänka på en dag? Kram Katarina :O)

Veronica sa...

Håller med "katarinorna" om hur många tankar du hinner tänka.....älskar ditt sätt att formulera dig. Du sätter igång nåt i mig som får mig att reflektera över hur livet faktiskt ter sig ibland.

Ja, det där med datorn ja.....tror heltklart att vi i vår generation har betydligt lättare att se det positiva med dagens teknik, till skillnad från dem som är uppvuxna med svartvit tv......eller överdrev jag nu.....när, jag tror inte det.
Det viktiga är väl att man inte tillbringar för mycket tid där, utan ser andra saker i vardagen som lika viktiga. Tänker ex. På dagens rapport på nyheterna där de berättar om att Facebook är som ett gift för många människor.

Ps. Överdrivet tv-tittande är ju inte heller bra sägs det men därigenom har mina barn lärt sig en hel del engelska.

Ha det gott!
Kramelikram Veronica

Tessa sa...

Jag håller verkligen med om att man måste inse att nya generationer gör saker på nya sätt. Ändå begränsar vi datortiden rätt hårt för barnen. Tycker att de så lätt fastnar annars. Men det är svårare med den äldsta som vill göra så mycket mer än bara spela på datorn. Hur gör ni med barnen i mellanåldern, typ 8-9 år? Gränser?

(Du ligger ju lite före mig, så jag tänker att du har facir :-)) Kram!

Bina sa...

För mig är det supersvårt att sätta för hårda gränser kring datoranvändande och tv-spelande - jag som själv älskar det och tillbringar ett antal timmar per dygn (av min fritid) på nätet och med tv-spel (nu mestadels tillsammans med kidsen, men ändå).

Och när det gäller tonåringen tänker jag att det finns så många andra saker som är så mycket värre än att spela tv-spel och surfa (för jag har ganska bra koll på vad han gör på nätet) så jag är nöjd så länge han håller sig hemma!

KaosJenny sa...

Tack Katarinorna, och jo, det är väl därför jag har en Blogg, för att det flyger runt en massa tankar... men det gör det nog hos de flesta... Jag brukar ju läsa hos er och ni är också väldigt kloka.
Och tack Veronica, vad kul att du hittar saker att fundera på. JAg läser hos dig också :-)
Ha Ha Tessa, är det något jag inte har så är det facit. Vi resonerar med barnet (och de är ollika när det gäller att fastna) och så blir det som en process...
Håller med dig Bina, det finns massor av värre saker än datorer. Det viktiga är att tonåringen är en liten aning social, tittar ut näsan ibland och rör på sig...
Tack för responsen. KRAM på er