söndag 11 april 2010

På det svåra sättet...

Under vår bilresa söderut hittade hela Kaosfamiljen en ny favorit, Hicke Hiskelig Halvulk, på ljudskiva. Jösses vad åtminstone alla över sex år skrattat åt Robert Gustafsson när han läst "hur man uppfostrar drakar för oss. Hicke är usel på att skrika åt drakar, som ju är det rätta sättet att uppfostra drakar, så han blir tvungen att göra på det svåra sättet. Eftersom han är rätt klen och feg blir han dessutom tvungen att göra på det svåra sättet för att vara hjältemodig också.

Och tanken har slagit mig att det är lite samma med barnuppfostran numera, vi måste göra på det svåra sättet, men kanske är det på ett roligare sätt numera. Förr räckte det om barnen lydde de äldre och klokare. Numera med TV, internet och jobb över hela världen vet man ju faktiskt inte vem som är klok utan barnen måste allt eftersom lära sig tänka själva. Hur mycket koll vi än försöker ha med mobiler och gps i jackan så har vi inte en chans. Enda chansen vi har är att prata med barnen så att det inte blir någon dåre på internet eller reklam som dikterar deras världsbild. Om man tänker på de senaste 30 årens utveckling har vi inte ens någon aning om vilken typ av samhälle vi uppfostrar barnen till att leva i...

Hisnande tanke och ändå häftigt. Lättast vore förstås att skrämma barnen för allt som skulle kunna vara farligt men då blir väl kruxet att de inte vågar leva. Mest tror jag på diskussioner. Det är en ynnest att få hänga med i barnens tankar och jag tänker fortsätta snacken och livet och tingen så länge jag får... Otroligt spännande och en verklig utmaning. Nu tänker jag snart smiska upp Mannen i något spel över en tekopp och se om vi kan hänga med i varandras tankar. Kram på er allihop!

4 kommentarer:

Mångmamma sa...

Hicke är fantastisk!
Vi har läst de fem böckerna om och om igen, ungarna älskar dem och vi vuxna skrattar högt på många ställen.
;)

Pia Plupp sa...

Hicke har vi missat - de finns alltså kvar!! Tack för tipset!

Väldigt tankvärt resonemang om det svåra sättet och barnuppfostran. Nu fick du mig att tänka igen =).

Ha det bra!

2BarnsMamman sa...

De böckerna har jag också missat - får kolla in dem!

Håller med dig om att det är fantastiskt att få ta del av barnens tankar och tror liksom du att genom att prata med dem lär man dem att tänka kritiskt och självständigt!

KaosJenny sa...

Hicke är helt underbar, vi har importerat några nya till snörvlisarna och de njuter...
Mm, tjejer, jag har bestämt mig för att tänka att det svåra sättet också är det roliga sättet att uppfostra barn. Kram på er